Monday, 7 May 2012

Noda Hitam di Hati


Assalamualaikum.

............................................................

“Saya sudah berhenti merokok sejak beberapa minggu, seperti yang kita tahu, ketagihan bukanlah sesuatu  senang untuk dibuang, jadi saya berusaha menjauhkan diri darinya untuk mengelak daripada saya mengambilnya semula.”

Quote dari iklan radio yang saya dengar dalam perjalanan ke kelas. Amat terkesan dengan “ ketagihan bukanlah sesuatu  senang untuk dibuang, jadi saya berusaha menjauhkan diri darinya untuk mengelak daripada saya mengambilnya semula.” Seakan-akan ada panah menusuk di hati.

Dosa.

Pabila hati sudah tidak berusaha memeranginya, tak mustahil akan kita ulangi lagi untuk kesekian kalinya. Saya analogikan dosa dengan ketagihan. Konsep yang sama, bila kita didekati tak mustahil untukk ita mengulanginya.

[kredit]


Tapi manusia tidak terlepas dari membuat dosa. Sudah menjadi sifat manusia untuk jadi pelupa. Jika tidak mana mungkin adanya konsep penyucian jiwa andai manusia bebas dari dosa. Persoalannya adakah kita ingin terus hanyut dengan dosa? Mampukah kita mencapai ketenangan andai diri sarat dengan dosa? Di mana letaknya keberkatan dalam hidup kita?

Berubah dan meninggalkannya atau terus tetap di situ?

Kita mungkin ditipu dengan ‘indahnya’ nikmat melakukan dosa, hati dan aqal bertingkah. Kadang-kala kita memenangkan yang batil daripada yang haqnya. Berubah bukan senang, tapi tidak juga mustahil. Bukan kerana kita tak mampu, tapi kerana kita tak mahu. Bukan tak sedar, tapi takut akan kehilangan kepentingan yang tak kekal. Melainkan kita memang tidak mengetahuinya.

Dosa tak memerlukan sesuatu yang besar untuk digelar dosa. Tidak perlu untuk kita membunuh barulah dipanggil dosa, tidak perlu kita merompak baru dipanggil dosa, terlalu banyak contohnya. Sebarang tindakan menderhakai Pencipta Alam ini didefinisikan sebagai dosa. Contohnya meninggalkan solat, puasa, tak menutup aurat, membuang masa, perhubungan lawan jenis yang tak bermanafaat dan sebagainya.

Dosa, bila hati melaziminya maka parahlah keputusannya. Nauzubillah. Moga diri kita tidak tergolong dalam golongan ini. Mungkin menghindari dosa tidak semudah yang dikhabarkan (memang benar bukan semudah itu) tapi, kita wajib berusaha menghalang diri kita dari mendekatinya. Saya juga melalui perkara yang sama. 

Saban hari ada palitan noda hitam di hati. Astaghfirullah.

Tapi sahabatku, usah putus asa.

Katakanlah: wahai hamba-hambaku yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dialah jua yang Maha Penampun, lagi Maha Mengasihani [az-zumar: 53].

Masih belum terlambat untuk kita membasuh hati kita dengan taubat. Masih belum terlambat untuk kita berusaha menjauhinya. Buktikan hati kita masih lembut untuk kembali ke jalan yang benar. Benar hidayah itu milikNya, tapi kita perlu berusaha mencarinya bukan hanya menunggu diberikan hidayah olehNya.

Katakan anda mampu lakukannya ^.^

Perkongsian berkenaan mengindari dosa Insha’Allah  akan saya bawakan dalam artikel seterusnya. 

Allahua’lam. Semoga bermanafaat.

No comments:

Post a Comment