Monday, 15 October 2012

Doa


bismillahirrahmanirrahim.


Sebahagian daripada petikan kata-kata ibn qayyim,

 “sesungguhnya di dalam hati, terdapat sebuah koyakan yang tak bias dijahit kecuali dengan menghadap penuh kepada Allah. Di dalamnya juga terdapat keterasingan yang tak mampu diubati melainkan bersendiri bersama Allah.

Ada juga kesedihan yang tak mampu diseka kecuali dengan kebahagiaan yang tumbuh kerana mengenal Allah dan ketulusan berinteraksi dengannya. Juga terdapat sebuah kegelisahan yang tak mampu ditenangkan kecuali dengan berhimpun kerana Allah dan pergi meninggalkan gelisah itu menuju Allah.

Ada juga gelojak api yang tidak mampu dipadamkan kecuali oleh keredhaan  akan perintah,larangan, dan keputusan Allah yang mana diiringi dengan keabahan dan kesabaran sampai tiba saat perjumpaan dengannya.

Dalam hati jua terdapat tuntutan kuat yang tak akan berhenti sebelum Allah menjadi satu-satunya tujuan. Di dalamnya un ada kebutuhan yang tak akan terpenuh kecuali dengan kecintaan kepada Allah, ingatan terus-menerus padanya serta keikhlasan penuh padanya. Bahkan jika diberikan seisi dunia pada hati ini, kebutuhan tersebut tetap tidak terpenuh andai tanpa menghadap penuh pada Rabb”

kita hambaNya yang kerdil[doodle dakwah ]


Semuanya terubat andai hati-hati ini dihadapkan kepada Allah. Kerana hanya Dia yang mampu mengubat segala ketidaksenangan yang muncul didalam hati kita. Dengan  berdoa hati-hati ini mampu dibawa  menghadapnya.

Alangkah bertuahnya bilamana kita mampu mengarahkan pandangan, menadah tangan dan menggerakkan bibir  kepada yang Maha Pengasih. Ini tandanya dalam hati kita kita mengiakan bahawa kita sememangnya perlukannya.

Hakikat manusia, kita ini fakir di hadapanNya. Fakir tanpa mengira status social,akademik dan sebagainya. Allah adalah sebaik-baik tempat bergantung dan dia suka hambanya meminta padanya.berdoalah, pasti dia akan perkenankan doa kita.

Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang Yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaku, akan masuk neraka jahannam Dalam keadaan hina. (surah mukmin:60)

Moga-moga kita tidak termasuk dalam golongan yang menyombong diri yaitu golongan yang tidak mahu berdoa pada Allah. there's nothing to lose if we pray to Allah, tambah lagi Allah suka mendengar rayuan hambaNya. jadi apa lagi yang kita tunggu, Jom berdoa ^^ 

Allahua'lam.


No comments:

Post a Comment