Sunday, 4 December 2011

Untuk Kamu, Bakal Ketua Bidadari Syurga

Untuk kamu, bakal ketua bidadari syurga.

Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum w.r.t.

Perbualan di talian lewat malam tadi seakan-akan terngiang di telinga.

“za, perlu ke orang baik tu semua pakai tudung labuh?” soal sahabat saya.

Berfikir sejenak, cuba menyusun sebaik-baik ayat. Walaupun sebenarnya agak terkejut dengan soalan yang sahabat saya utarakan.

“bagi aku, kita kena tengok balik definisi menutup aurat tu” saya memulakan.

“ya, menutup bahagian dada. Tapi memang kena eh, pakai labuh-labuh? Tak cukup ke kalau setakat tak selempang, tak buat rama-rama macam aku ni?” Beliau menyambung.

“boleh, sape kate tak boleh? Nak buat rama-rama ke, nak buat kupu-kupu ke. Tapi, itu minimum requirement dia. Syarat-syarat minima dia. Kalau kita pakai tudung lagi besar, seolah-olah kita mendapat extra protection kan? Tak rasa macam tu? ”

“huhu, tak boleh eh?”nada sayu.

Saya gelak.

“selagi menutup aurat, bukannya baik ke tidak tu letaknya pada tudung.”
……………………………………………………………………………

[credit]


Nak jadi baik bukan senang, itu hakikatnya. Nak memperoleh jannah, kita kena ada usaha yang luar biasa. 

Kita kena ada kekuatan yang luar biasa. Sebab, yang kita tuju tu bukan benda yang kecik, bukan tempat yang biasa-biasa, tapi tempat yang penuh dengan nikmat Allah. Tempat yang memang kita takkan dapat terbayang macam mana rupa dan keadaannya, keindahannya. Ia melepasi pemikiran kita. Subhanallah.

“aku kan, nak sangat jadi baik. Jeles tengok korang. Tapi aku tak kuat la. Stoking pun tak lekat kat kaki.”

Ye saudari. Kekuatan tu kita kena cari. Nak jadi baik tu satu proses, proses yang berpanjangan. Bukan makan masa sehari dua. Mungkin bertahun. Kita memang akan diuji bila nak buat benda baik, bila kita terarah kepada sesuatu yang baik. Musuh kita takkan senang-senang biarkan kita sampai ke destinasi kita. 

Jadi, semangat yang kental sangat diperlukan.

Bagaimana? Ini dia, teori-teori untuk diterjemahkan menjadi realiti.

Dengan mempunyai pandangan yang jelas untuk apa yang kita tuju

Al quran dan sunah nabi kita jadikan pegangan utama kita. Beruntung amat kita orang islam, ada dua perkara ni. Pemurahnya Dia, Penyayangnya Dia. Sebab dia Dia sediakan pada kita petunjuk yang memang tak dapat ditukar ganti dan dicari di mana-mana pelusuk dunia ni sekalipun. 

Dengan adanya mereka yang budiman  di sisi

Mereka yang budiman ini ialah mereka yang sudi tunjukkan kita jalan dan tarik kita bila kita dalam kegelapan. Mereka takkan senang-senang je nak tinggalkan kita di belakang. Sorang-sorang. Tak kiralah mereka yang budiman itu dari dalam kalangan kaum kerabat ataupun kenalan.  Mereka, walaupun jauh di mata tapi senantiasa dekat di hati. Harapnya kita juga tergolong dalam kalangan mereka yang budiman. Amin.

Dengan adanya persediaan (strategi)

Tentunya kita pelukan strategi yang rapi. Kita kena ada rancangan simpanan (back up plan). Perjalanan yang kita akan tempuhi ini munkin berliku-liku. Jadi, kita kena bersedia menghadapi sebarang situasi. Supaya nanti, kita tidak berpatah balik. Rugi kalau kita berpatah balik. Teruskan, teruskan.

Dengan adanya doa

Doa senjata mukmin kan? Jangan pernah berhenti berdoa. Doalah kat mana-mana sekalipun. Mintalah pada Dia, Dia Maha Mendengar. Dia Maha Mengetahui setiap apa di dalam hati kita. Dan minta juga mereka yang budiman doakan kita,terutamanya ibu kita.. Mungkin doa mereka yang Allah kabulkan dahulu. 

Dengan adanya idola (role model). ^_^

Kata orang, dengan adanya contoh kita lagi senang nak terikut. Mungkin. Boleh jadi beliau yang anda lihat itu memberi kesan yang mendalam dalam hidup anda. Tak mustahil untuk terjadi. Tapi berhati-hati dalam memilih dan jangan lupa, beliau juga manusia biasa. Tak terlepas dari silap. Mana yang baik kita ambil, yang kurang kita usahakan untuk ingatkan diri supaya tidak terikut sama.

Dengan selalu bermuhasabah

Hidup kita, kadang-kala ada masanya yang seolah-olah kita tidak menyedari yang kita buat silap. Kita manusia. Itu normal. Setiap manusia memang takkan terlepas daripada kesalahan. Yang penting kita sedar dan kita ambil langkah untuk tidak kembali mengulanginya. Kita belajar dari kesalahan. Luangkan sedikit masa kita untuk kita bermuhasabah, untuk kita menganalisa perbuatan kita, hari kita. Mudah-mudahan, hari ini lebih baik daripada hari semalam. insyaAllah.

…………………

Saya yang menulis juga tidak terlepas dari dugaan ini. Sebab itu saya katakan nak jadi baik itu satu proses. Proses pembaikan diri. Apa lagi? Yuk! Mula melangkah.

Untuk saudari-saudari bakal ketua bidadari syurga, semoga Allah terus berikan kita kekuatan untuk menjadi solehah. Semoga Allah kuatkan langkahan kita menongkah cabaran. Semoga nanti kita kan bertemu di sana. Amin.

3 comments: